vervolg
Door: dick en irene
Blijf op de hoogte en volg Dick en Irene
31 Augustus 2007 | China, Peking
Dinsdag 28-8 dag 54; avond.
De trein richting Hainan vertrok om 21.25. Weer drukke en warme wachtruimte waar we werden aangekeken alsof we in Artis te bezichtigen waren.
Er waren zeker nog 3 touristen, 1 setje en 1 iemand alleen. Ff mee staan kletsen en tips uitgewisseld over hostels e.d.
Eenmaal in de trein hadden we een lekkere softsleeper. Bij ons zaten 2 jongens, een automonteur en een student medicijnen. Moeder van de student was er ook, maar die had een "staanplaats" dus geen bed. Later zou blijken dat ze in de restauratiewagen op een bankje zou slapen.
Het point it boekje hebben we maar eens te voorschijn gehaald omdat het communiceren in het Engels toch weer erg moeilijk bleek, al is het alleen maar om de uitspraak. En.. wij spreken nog steeds geen chinees, vandaar.
Met moeder en de 2 jongens naar de restauratie, drankje aangeboden omdat ze ons een kaart van het eiland Hainan hadden gegeven. Nou, weer not dus.
We kregen de kans niet, er was weer eten, snoeppies enzo, dus het kon weer niet op.
Rond een uurtje of 0.00, na een les origamie van moeder (die vouwde van alles, tot en met t'shirtjes en broekjes toe) gaan slapen.
Woensdag 29-8 dag 55:
Inmiddels was gebleken dat de trein verder zou gaan op het eiland Hainan, dan de plaats Haikou. Omdat we een gedateerde lonely planet hebben (april 2005) liep het spoor maar tot daar. De jongens hadden ons verteld dat de trein wel degelijk doorging naar het zuiden van het eiland, het plaatsje Sanya. Dat was ook de plaats waar we naar toe wilden, daar is het te doen.
Rond 08 uur werd de trein in 4 gedeelten op een ferry gezet en na een uur varen waren we in Haikou (de hoofdstad van het eiland). Snel kaartjes bijgekocht om naar Sanya te gaan, omdat we anders nog zeker 3 uur moesten bussen. De softsleeper hebben we voor de gelegenheid omgewisseld voor een hardseat (drukt de kosten) en we hebben onze tijd lezend en naar buiten kijkend doorgebracht.
Het eiland is prachtig groen, palmbomen voor de kokosnootplantages, rijstvelden en werkende mensen en ploegende ossen.
Prachtig om te zien.
Rond 14 uur aangekomen in Sanya. Buiten de trein (die al nagenoeg uitgestorven was) waren we weer het middelpunt van de belangstelling. 2 westerlingen met grote rugzakken op... spannend!! Onder het mom van "ik doe alsof ik een foto van de familie maak, maar stiekum zet ik jullie erop" zijn we toch wel weer een keertje of 4 op de foto gegaan. \
Wel grappig om te zien. De chinezen zijn niet vervelend, proberen het echt goed stiekum te doen, maar ja, dat lukt niet (altijd).
Buiten het station zouden bussen staan die eerst naar het busstation gaan en van daaruit moet je de volgende bus nemen.
We wisten niet wat we zagen: het stikte er van de taxis's, wel 30 denk ik, voor die 50 chinezen en wij die uit de trein kwamen. De chinezen nemen bijna allemaal de bus. 1 chauffeur dacht dat we wel met de taxi wilden en wilde voor 10 euro wel rijden. Nee hoor, dat doen we niet, we gaan met de bus. "Voor 5 euro dan???" Nee, ook niet. Als je zo snel zakt, dan willen we niet eens meer mee, ben je niet te vertrouwen.
Volgende taxichauffeur wilde ook wel voor 5 euro rijden. Aangezien we op de kaart van Sanya hadden gezien dat het zo'n 6 km zou moeten zijn naar het hostel, was het nog bijna 2 euro te duur. Nee hoor, we nemen de bus wel.
Hoeveel dan?? Nou, gewoon op de meter rijden. "Nee dat doe ik niet". Dan niet, dan gaan we met de bus. Dick zat er al bijna in, toen hij zei toch wel op de meter te willen rijden. heheh, zeg dat dan meteen....
Uiteindelijk voor 2,20 bij het hostel aangekomen.
We hebben twee kamers bekeken en jawel, de goedkoopste met de grootste badkamer genomen (7 euro, kan je niet voor tobben toch?)
's middags nog even naar het strand tot een uurtje of 6.
's avonds hebben we italiaans gegeten en op tijd naar bed.
Donderdag 30-8 dag 56:
Rond een uur of 9 uit bed. Eerst even ontbeten in het hostel en daarna rond gaan vragen voor vliegtickets naar Hongkong. Uit de lonely planet wisten we al dat het te vliegen was, dat je met de trein terug kon naar Guangzhou (waar we net vandaan kwamen). Van een nederlandse hadden we gehoord dat je ook naar Shenzhen kunt vliegen (op de grens met Hong Kong) wat goedkoper is. Vandaaruit kan je met de trein, bus of met de boot naar Hong Kong. Nog wat rondvragen en toen besloten met het vliegtuig naar Shenzhen te gaan. Dat is de snelste en relatief goedkope oplossing.
Nou, dat is dus geregeld.
Verder hebben we de CTS (China Travel Service) in Shenzhen gebeld om na te vragen of 5 dagen van tevoren boeken voldoende is voor de nachtbus (express sleeper) van Shenzhen naar Yangshuo (waar je Johan en Carola ontmoeten).
Niet gelukt. De skype verbinding was oke maar niet het contact op de computer. Grrrr, weten we uiteindelijk nog niks.
Nou goed, we zullen het de 7e wel zien.
Als we dan vanuit Sanya naar Shenzhen gaan,dan gaan we eerst naar de CTS om de bus proberen te boeken. Pas daarna verder naar Hongkong.
Rond een uurtje of 12 zijn we naar het strand gegaan, beetje liggen, zwemmen, slapen en lezen. Dat is pas vakantie!
Wel verbrand, de zon staat hier zo'n beetje pal boven, dus als je even in het water ligt ben je net een garnaal.
We hebben natuurlijk ook foto's gemaakt, die zullen we zo meteen op de site zetten.
's avonds gegeten op een food square bij een groot shopping mall. Als je wilt kan je overal gerechtjes vandaan halen en heerlijk uitzoeken wat je wilt eten. Daarbij is het een stuk goedkoper dan in de (Russische!!!) restaurants waar het nu (het is laagseizoen) zo'n beetje uitgestorven is.
Na twee dagen kunnen we zeggen dat het een prachtig eiland is, al hebben we maar een stukje gezien. Langs het strand heeeel veel restaurantjes, voornamelijk met vis. Aquariums zie je overal en je kunt dus met prachtig uitzicht over zee (nou ja, het is donker, maar in ieder geval met het geluid van de golven) lekker eten.
Het Russische aspect is toch wel iets minder moet ik zeggen. Overals dus russische restaurantjes en alles staat in het russisch en chinees aangegeven op straat. Heel opvallend!
We moeten wel zeggen dat de russen redelijk rustig zijn. Het is hier toch wel de top die aanwezig is, zitten allemaal in megagrote en mooie 5 ***** hotels en zijn niet zo asociaal aanwezig zoals je soms in Egypte en Turkije ziet.
Het schijnt dat vanuit Moskou de enige rechtstreekse vlucht naar een vakantiebestemming naar hier is (?? hebben we ook maar gehoord) en het is hier dus wel goed toeven voor die gasten.
In de avond wat zitten kletsen met mensen bij het hostel. De chinezen die er werken oefenen zich suf op engels, duits en spaans. Echt lachen hoor, maar ze doen het goed.
Ook nog even het bericht van gisteren getypt, email gecheckt en Ben en Joke gebeld na ze eerst op de msn te hebben "ontmoet". Was erg gezellig.
Rond een uurtje of 0.00 gaan slapen.
Vrijdag 31-8 dag 57:
Lekker uitgeslapen tot een uur of half 10. Daarna eten en wat boodschappies doen. Rond 12 uur lagen we weer aan het strand. Lekker hoor.
We hebben vandaag voornamelijk onder de parasol gelegen omdat onze huidjes nog aan het bijkomen waren van gisteren.
Rond een uur of 17 werd het bewolkt en is Dick nog even de zee in gegaan.
Vanavond weer op het plein gegeten, lekker veel groenten en sushi zalm en daarna nog even gekeken naar een televisieopname van ik denk Hainan TV (HNTV1). Ouders met kinderen deden spelletjes die voornamelijk met sport te maken hadden.
Terug naar het hostel en nu achter de computer.
We gaan nu de foto's plaatsen van de afgelopen dagen (Qingdao, wel 1 of 2) en hier in Sanya, Hainan
Ik denk dat de foto's genoeg zullen zeggen, we hebben ons best gedaan zo mooi mogelijke foto's te maken in ieder geval (nee hoor, niet om jullie de ogen uit te steken, maar juist een hart onder de riem; het weer bij jullie is nog niet erg veel lees ik in mijn mails).
We blijven nog in Sanya tot 7-9. Dan hebben we om 7.45 uur het vliegtuig naar Shenzhen. Zoals je op de foto's zult zien.. Wij vermaken ons wel!
Heel veel liefs en knuffels,
Dick & Irene
31 Augustus 2007 - 14:49
Ma+pa De Rooij:
Halo lieve schatten.Bedankt voor die mooie reportage,geweldig.Ik heb een voorstel.Als jullie weer terug zijn moeten jullie alle twee maar bij Damen gaan werken.Dick op het bureau en Irene als journaliste.Gezien je schrijftalent kan je dat makkelijk.En het is ook nog voordelig voor jullie.Samen in een auto is lekker goedkoop. (grapje) Geniet eerst maar van jullie reis. Onze fietsen zijn gisteren aangekomen en ik mag er alleen op rijden als het mooi weer is.Nou kan ik die van jullie wel verkopen,die heb ik nu toch niet meer nodig.Alles goed hier,behalve het weer.De vakantiegangers uit R.dam en Culemborg zijn ook weer thuis.Die kunnen maandagmorgen allemaal gewoon weer aan de gang.Jongelui geniet van de reis,zorg goed voor elkaar.Lieve groeten uit de vrouwenhemel. Tot de volgende keer!!! -
31 Augustus 2007 - 17:13
Coby Van Loon:
Wat een leuk reisverslag. Jullie beleven wel wat. De foto's zijn ook heel erg leuk, pas maar op wat ze met jullie foto's doen die ze stiekem maken. Geniet van je verdere reis en wij genieten mee door jullie mailtjes. Veel groeten van Kees en Coby van Loon. -
31 Augustus 2007 - 20:10
Elma & Sjon:
Laat je je nou nog stiekem fotograferen, geen extra inkomsten ;-)?
Het lijkt trouwens wel vakantie voor jullie, hahaha. Uit eten, boekje lezen, strandje, zwemmetje. Mmmmm.
01 September 2007 - 09:09
Debby:
nou weet je gelijk hoe Bokita zich voelde in Blijdorp! maar zonder gekheid het ziet er allemaal gaaf uit, ja nou wie zou er niet onder zo'n rieten parasolletje willen zitten, zeker compleet met kokosnoot,tjonge, geweldig.en zoals jullie het vertellen en fotograferen, wij maken de reis ook (bijna) mee!!
veel plezier nog, ik kijk weer uit naar het volgende verslag!
01 September 2007 - 18:35
RoKa:
Hey lieffies,
weten jullie dat kokosnoot heeeel goed helpt tegen diarree? Onthouden dan ;-)
Geweldig genoten van jullie verhalen uit de trein. Wat een avontuur... eerst al om de kaarten te bemachtigen en dan toch nog softsleepers... lijkt me idd iets comfortabeler!
Nog eventjes en Johan en Crol zijn bij jullie!! Leuk, leuk! Ben benieuwd naar hun verhalen als ze terug zijn. Misschien moeten we dan maar een eetclub-light-avondje (uitgedund zonder jullie) organiseren!!
Mooie foto's ook, we genieten lekker mee. Kregen nog het verzoek van Joke of we jullie een update-foto van onze kleine boeddha wilden mailen; ik mail hem wel naar alle adressen die we hebben van jullie, dan zien jullie hem vast en zeker.
Ik lees nog even verder want door drukte hier ben ik niet helemaal "bij". Nu liggen de kids lekker te slapen (of stiekem te lezen in bed in geval van Sofie; die is vast erg leergierig want die heb ik van de week al een paar keer met een leesboek betrapt in bed) en Ro is naar Spiridon. Het is daar jeugdkamp en hij wilde de disco wel even meemaken. Ik ga eens lekker een fles wij opentrekken en jullie avonturen meebeleven.
Dikke kus van ons allemaal!! -
01 September 2007 - 18:36
Ka:
een fles wijN bedoelde ik dus... en deze reactie stond er wel in één keer op! -
02 September 2007 - 07:03
Marco Alias Cootje:
Heej Reentje en Dick ook natuurlijk.
Hier op een regenachtige zondagochtend wachtend op ons groots Zunderts evenement (corso) is het heerlijk weglezen jullie verhalen van de afgelopen weken weer uo to daten.
Zelf hebben we over twee weekjes drie weken Greece in het vooruitzicht, maar dat kan niet tippen aan jullie reisverslagen, maar wie weet.
Geniet ervan en tot snel.
Groetjes Cootje
02 September 2007 - 08:00
Atie:
JWH5 zal wel heeeeeeeeeel ver weg zijn.
Ik lees nog steeds trouw de berichten met veel plezier.
Ben benieuwd hoe jullie reis er verder uit zal zien. We zullen elkaar denk ik niet ontmoeten in New Guinea, maar je weet maar nooit (in oct)
Doei
Atie -
11 September 2007 - 15:33
Iris:
Hallowtjes,
leuk verslagje weer, moet nog wat dingetjes inhalen :O Maar dat lukt wel!! Vakantie is voor mij weer voorbij. School is weer begonnen. Ik zit nu dus in de 1e TTO Atheneum. Het is heel erg gezellig, ik heb een leuke klas en een leuke mentor!! De leraren zijn niet altijd even aardig. Het is wel wennen, die tijden, boeken, kluisje, roosterwijzigingen. Kortom leuk!! Over een tijdje is het dus alweer Boring!! Mijn 4e lesdag zit er weer op!! Zometeen huiswerk maken (Bléh, Heel veel) Rik heeft van gisteren (maandag) een piano gekregen (gehuurd). Hij is er al druk mee bezig, hele tijd pianomuziek. Ik: nu alleen thuis. Piano voor me alleen (Whahahaha). Gelijk uitproberen!!!!
Ik zie wel weer wanneer jullie weer een berichtje sturen!!
-XXXXX- Iris